GÖZ POLİKLİNİKLERİ
ROP (YENİDOĞAN-PRAMARÜRE RETİNOPATİSİ)
Günümüzde gelişen teknoloji ile, yenidoğan bakım üniteleri sayesinde giderek daha küçük doğum ağırlıklı ve vaktinden çok önce doğmuş bebekler yaşatılabilmektedir. Ancak doğum sonrası dönemde özellikle gözün gelişimi, diğer doku ve organlardan farklılık göstermektedir. Hamileliğin son 12 haftası, gözün retina tabakası ve damarlarının gelişiminin hızlandığı önemli bir dönemdir. Prematür (erken doğan) bebeklerde retina ve damarlar ulaşmaları gereken bölgeden daha kısa kalırlar ve gelişemezler.
Bebek dünyaya gelince bu gelişmemiş damarlardan anormal yeni damar oluşumları ortaya çıkar. Bu yeni damar oluşumları kanamaya ve retina dekolmanı denilen komplikasyona müsait damarlardır. Yenidoğan retinopatisinde hastalıklı damarlar göziçine kanamaya, retina yırtıklarına ve retinada büzüşmeye yol açarlar. Özellikle 32 haftadan küçük, 1500gr.ın altında doğum ağırlığına sahip, kuvöz ortamında yoğun oksijen tedavisi almış, solunum problemi geçirmiş, kafaiçi kanaması olan, enfeksiyon geçirmiş, kansızlığı (anemisi) olan prematür bebeklerde prematür retinopatisi gelişme riski yüksektir. Yukarıdaki kriterlerden bir ya da birkaçına uyan bebeklerin mutlaka ayrıntılı bir retina muayenesinden geçmesi gerekir. Bu retina muayenesi, mutlaka doğumdan sonra 4. hafta ile en geç 6. hafta arasında yapılmalıdır.
Yenidoğan retinopatisinde indirekt oftalmoskopi yöntemiyle ayrıntılı retina muayenesi yapılmalıdır. Bu muayenelerde eğer doktorunuz hastalığın durumunda bir ilerleme görürse tedavi önerebilir. Prematür retinopatisinde tedavi lazer ile yapılır. Amaç, yeni damar oluşumlarından yukarıda bahsedilen kanama ve dekolman gibi komplikasyonların gelişmesini önlemektir. Lazer tedavisinin etkisiz kaldığı, ya da tedavide geç kalındığı durumlarda gözdeki kanama ve retina dekolmanı için vitrektomi ameliyatı gerekebilir. Prematür retinopatisinde ameliyat ihtiyacının ortaya çıkmaması için, erken doğan bebeklerin mutlaka zamanında retina muayenesinden geçmesi ve gerekli takiplerinin yapılması gereklidir.
Ayrıca zamanında doğan bebeklerde de göz dibi muayenesi gerekli olabilmektedir. Bu muayene de yine indirek oftalmoskop denen muayene aleti ile yapılmaktadır.
Hastanemizde Göz Poliklinikleri içerisinde bulunan ROP odasında gerekli görülen bebeklerin göz bebeği büyütülerek göz dibi muayenesi yapılmaktadır. İleri tanı ve tedavi gerekenleri bir üst merkeze gönderilmektedir. Bölüm hekimlerimiz tarafından yapılan göz dibi muayenesinde; hemşirelerimiz Cemali DEMİRBAŞ, Seda REÇBER KOL, Gülşah OKAY yardımcı ekip olarak bulunmaktadır.