Ziyaretçi ve Refakatçilerin Uyması Gereken Kurallar
26 Eylül 2022

HASTANEMİZ REFAKATÇİ KURALLARI

Refakatçilerin aşağıda listelenen sağlık tesisi kurallarına uymaları gerekmektedir;

• Hastaya refakatçi gerekip gerekmediği hastanın doktoru tarafından belirlenir ve refakatçi bir kişi ile sınırlıdır.
  • Hekimin lüzumlu gördüğü hastalar için refakatçi kalınmasına izin verilir ve refakatçi kartı düzenlenir.
  • Refakatçi, refakatçi kartını sağlık tesisinde kaldığı sürece taşımak zorundadır.
  • Her hastanın yanında en fazla 1 refakatçi bulunabilir, birden fazla refakatçiye (hastanın kliniğine göre)hekim onayı ile izin verilir.
  • Refakatçinin erkek veya bayan olmasına hastanın ve servisin durumuna göre karar verilir.
  • Yoğun Bakım Ünitesinde refakatçi uygulaması yoktur.
  • Refakatçinin sağlık tesisinin tüm kurallarına uyması beklenmektedir.
  • Refakatçinin kendine ait getirmiş oldukları eşyaları klinikte gösterilen dolaplara yerleştirmesi gerekmektedir.
  • Sağlık tesisinde sabah kahvaltısı 06.00-07.00 Öğle Yemeği 12.00-13.00 Akşam Yemeği 17.00-18.00 saatinden itibaren odanızda verilmektedir.
  • Refakatçi kendileri için ayrılmış bulunan refakatçi koltuğunu kullanmalıdır.
  • Refakatçinin, hastanın güvenliği açısından doktor ve hemşirelerin bilgisi dışında her hangi bir uygulamada bulunması yasaktır.
  • Hemşirelerce verilen hasta bakım eğitimi kurallarına uyulmalıdır. (El hijyeni, düşme riski eğitimi)
  • Refakatçi kendi hastasının bulunduğu oda dışındaki odalara girmemesi gerekmektedir.
  • Refakatçi hastasının yanından ayrılacağı durumda ve refakatçi değişimlerinde hemşireye haber vermelidir.
  • Refakatçi güvenlik açısından hasta ve kendi yanında fazla para veya değerli eşya bulundurmamalıdır.
  • Refakatçinin, hastasına huzurlu bir ortam sağlayabilmek için, hasta odası ve servis koridorlarında yüksek sesle konuşmaması, gürültü yapmaması gerekmektedir. Ayrıca hastanın kaldığı odada bulunan televizyonların başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde kullanılması, doktor vizite saatlerinde ve saat 22.00 den sonra kapatılması gerekmektedir.
  • Refakatçi ilgili hekim ya da hemşire istemi dışında, hastalarını sağlık tesisi dışına çıkarmamalı ve yatağını değiştirmemelidir.
  •  Refakatçi,  hekim ya da hemşireye danışmadan hastaya hiçbir müdahalede bulunmamalı, yiyecek, içecek vermemelidir.
  • Refakatçi sağlık tesisi içinde tütün ve alkol kullanmamalıdır.
  • Refakatçi hasta odası, banyo ve tuvaletleri mümkün olduğunca temiz kullanmaya dikkat etmelidir.
  • Refakatçi, refakat kartları ile sağlık tesisinin yemek hizmetlerinden ayrı bir ücret ödemeden yararlanmalıdır.
  •  Hastanız ile ilgili herhangi bir sorun olduğunda derhal hemşireyi durumdan haberdar etmeniz gerekmektedir.
  • Sağlık tesisi içindeki uyarı ve ikaz levhalarına uymanız, teknik bir problemle karşılaşıldığında servis sorumlu hemşiresine haber vermeniz gerekmektedir.
  • Acil bir durum olmaması halinde doktor vizite saatinde hastanızın durumunu takip ve bilgi alma açısından odanızdan görevliye haber vermeden ayrılmayınız.
  • Talep etmeniz halinde sağlık tesisinde görevli imam hastanıza manevi destek verebilir.
  • Hastanızın saç/ sakal tıraşı ihtiyacı var ise servis sorumlu hemşirenize bildirerek, berber hizmetinden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
  • Çocuk hastalar odada ya da yatağında tek başına bırakılmamalıdır.
  • Tanımadığınız kişilerden yardım kabul etmeyiniz.
  • Kullandığımız yemek tabaklarını odalarda bekletmeyiniz ofislerdeki atık alanına bırakınız.
  • Hastane yönetiminin belirlediği Hastanemiz genel alanlarında Hasta Ve Hasta Yakınlarımız İçin Ziyaret Kurallarımız belirlenmiştir. Ayrıca internet sayfası, broşür vs. gibi araçlar ile hasta ve hasta yakını bilgilendirilmesi sağlanmaktadır.
  • Hastanemizden almış olduğunuz hizmetlerimizle ilgili olarak; öneri ve görüşlerinizi WEB sayfamızda bulunan iletişim sekmesinin altındaki öneri ve şikâyet kutusu bölümüne, öneri görüş formlarımızla Öneri ve görüş kutularına veya Hasta Hakları Birimine şahsen yapabilirsiniz.

HASTANEMİZDE ZİYARETÇİ DÜZENLEMESİ

• Hastanemizde yatan hastaların yakınları tarafından ziyaret edilmelerine, hastane yönetiminin belirlediği kurallar doğrultusunda izin verilmektedir.
  •  Hastanemiz genel alanlarında Hasta Ve Hasta Yakınlarımız İçin Ziyaret Kurallarımız belirlenmiştir. Ayrıca internet sayfası, broşür vs. gibi araçlar ile hasta ve hasta yakını bilgilendirilmesi sağlanmaktadır.
  • Özellikli birimlerde ziyaretler "Yataklı Sağlık Tesislerinde Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ" ile belirlenmiş olan usul ve esaslara göre sunulmaktadır. Hastaların kritik özel durumlarından dolayı; ayrıca kurallar oluşturulmuş olup bu alanlarda ilan edilmiştir.

Ziyaret saatleri

Öğlen                   : 13:00-14:30

Akşam                 : 19:00-20:00 arasındadır.