Kolorektal (Kalın Barsak ) Kanseri nedir ?
01 Nisan 2021

Kolorektal (Kalın Barsak ) Kanseri nedir ?

Kolon kanseri, kalın bağırsakta (kolon) başlayan bir kanser türüdür. Kolon, sindirim sisteminin son kısmıdır.Kolon kanseri tipik olarak yaşlı yetişkinleri etkiler, ancak her yaşta olabilir. Genellikle kolonun içinde oluşan polip adı verilen küçük, kanserli olmayan (iyi huylu) hücre kümeleri olarak başlar. Zamanla bu poliplerin bazıları kolon kanserine dönüşebilir.Polipler küçük olabilir ve varsa çok az semptom üretebilir. Bu nedenle doktorlar, polipleri kansere dönüşmeden önce belirleyip çıkararak kolon kanserini önlemeye yardımcı olmak için düzenli tarama testleri önermektedir..Kolon kanseri bazen rektumda başlayan kolon kanseri ve rektal kanseri birleştiren bir terim olan kolorektal kanser olarak adlandırılır.

Kolon kanserinin belirtileri ve semptomları

  • İshal veya kabızlık dahil bağırsak alışkanlıklarınızda kalıcı bir değişiklik veya dışkınızın kıvamında bir değişiklik
  • Dışkıda rektal kanama veya kan
  • Kramp, gaz veya ağrı gibi kalıcı karın rahatsızlığı
  • Bağırsaklarınızın tamamen boşalmadığı hissi
  • Zayıflık veya yorgunluk
  • Açıklanamayan kilo kaybı

    Kolon kanseri olan birçok kişi, hastalığın erken evrelerinde hiçbir belirti yaşamaz. Belirtiler ortaya çıktığında, kanserin büyüklüğüne ve kalın bağırsağınızdaki konumuna bağlı olarak muhtemelen değişecektir.

    Ne zaman bir doktora görünmeli

    Sizi endişelendiren kalıcı semptomlar fark ederseniz, doktorunuzdan randevu alın.Kolon kanseri taramasına ne zaman başlayacağınız konusunda doktorunuzla konuşun. 

    Kolon kanseri taraması

    Doktorlar, ortalama kolon kanseri riski olan kişilerin 50 yaş civarında kolon kanseri taramasını düşünmelerini önermektedir. Ancak, ailede kolon kanseri öyküsü olanlar gibi riski yüksek olan kişiler daha erken taramayı düşünmelidir.

    Çeşitli tarama seçenekleri mevcuttur.Her birinin kendi yararları ve sakıncaları vardır. Seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşun ve birlikte hangi testlerin sizin için uygun olduğuna birlikte karar verebilirsiniz.

    Kolon kanseri riskinizi azaltmak için yaşam tarzı değişiklikleri

    Günlük yaşamınızda değişiklikler yaparak kolon kanseri riskinizi azaltmak için adımlar atabilirsiniz. Aşağıdakileri yapmak için adımlar atın:

    Çeşitli meyveler, sebzeler ve tam tahıllar yiyin. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar, kanserin önlenmesinde rol oynayabilecek vitaminler, mineraller, lif ve antioksidanlar içerir. Bir dizi vitamin ve besin elde etmek için çeşitli meyve ve sebzeleri seçin.

    Hiç değilse ölçülü olarak alkol alın. Alkol almayı seçerseniz, içtiğiniz alkol miktarını kadınlar için günde bir, erkekler için iki içkiden fazla olmayacak şekilde sınırlayın.

    Sigara içmeyi bırak. Sizin için işe yarayabilecek bırakmanın yolları hakkında doktorunuzla konuşun.

    Haftanın çoğu günü egzersiz yapın. Çoğu gün en az 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Hareketsiz kaldıysanız, yavaşça başlayın ve kademeli olarak 30 dakikaya yükseltin. Ayrıca herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzla konuşun.

    Sağlıklı kilonuzu koruyun. Sağlıklı bir kilodaysanız, sağlıklı bir diyet ile günlük egzersizi birleştirerek kilonuzu korumaya çalışın. Kilo vermeniz gerekiyorsa, doktorunuza hedefinize ulaşmanın sağlıklı yollarını sorun. Yaptığınız egzersiz miktarını artırarak ve yediğiniz kalori miktarını azaltarak yavaş kilo vermeyi hedefleyin.

          Kolorektal kanser nasıl teşhis edilir?

             Kolorektal kanser çeşitli testlerle teşhis edilebilir. Bu durum, semptomları gösterdikten sonra veya hekiminiz bir tarama testi sırasında normal olmayan bir şey bulursa teşhis edilebilir.

    Teşhis sürecinde doktorunuz aşağıdaki testleri yapabilir:

  • Kan testleri ( Tam kan sayımı , tümör belirteçleri ve karaciğer enzimleri)
  • Görüntüleme testleri (X-ışınları, CT taraması, MRI taraması , PET taraması , ultrason, anjiyografi )
  • Biyopsi
  • Teşhis amaçlı kolonoskopi (rutin bir tarama testi olarak değil, semptomları gösterdikten sonra yapılır)
  • Proktoskopi

Kolorektal kanser nasıl tedavi edilir?

Kolorektal kanser, kanserin evresine göre tedavi edilir. Evreleme, kanserin ciddiyetini belirler. Kolon kanseri gelişirse, ameliyat, radyasyon tedavisi ve kemoterapi, hedefe yönelik tedavi ve immünoterapi gibi ilaç tedavileri dahil olmak üzere birçok tedavi mevcuttur.

 

 

 

Dr. Öğretim Üyesi Ramazan TOPCU

         Genel Cerrahi Kliniği

WhatsApp Image 2021-04-01 at 09.23.26.jpeg