Dünya Glokom Haftası bu yıl 07-13 Mart arası kutlanmaktadır.
Glokom hastalığı konusunda toplumun dikkatini çekmek, bilinçlendirmek, glokom tedavisi ve olası riskleri konusunda bilgilendirme yapmak amacıyla 12 Mart "Dünya Glokom Günü" olarak kutlanmakta ayrıca tüm dünyada eş zamanlı olarak "Dünya Glokom Haftası" kutlanmaktadır.
Her yaş grubunda görülse de 40 yaş üzerindeki kişilerde risk artmaktadır.
Glokomun en önemli özelliği sinsi seyirli olması ve genellikle belirti vermeden yavaş yavaş çevreden merkeze doğru görme kaybı yaratmasıdır. Sabahları belirginleşen baş ağrısı, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, televizyon izlerken göz etrafında ağrı, gözde kızarıklık en görülebilen belirtilerdir.
Glokom körlükle sonlanabilecek ilerleyici ve sinsi bir hastalık olduğundan tedaviye uyum ve doktor kontrolünü aksatmamak büyük önem taşımaktadır.
Glokomda takip çok önemlidir. Düzenli kontrollere gidilmesi, belli aralıklar ile gerekli testlerin yapılması, ilaçların düzgün ve zamanında kullanılması gerekir. Herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında doktora başvurulmalıdır.
40 yaş üzerinde göz tansiyonu ve optik sinirinin değerlendirildiği göz muayenesinin her yıl düzenli yapılması glokomda erken tanı için önemlidir.