HASTANEMİZDE OTİZM FARKINDALIK TOPLANTISI YAPILDI
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Kliniği ve Psikiyatri Kliniğimizce hastanemiz ev sahipliğinde Otizm Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında sağlık personelimiz, öğrenciler ve ailelere yönelik “Otizmle Yaşamak” isimli bir toplantı düzenlendi. Açılış konuşmasını Başhekimimiz Prof Dr Sinan ZEHİR’in yapmasının ardından programa geçildi.
İlk olarak Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Kliniğimizde görev yapan Dr Öğr Üyesi Mehmet SERTÇELİK “Otizm Spektrum Bozukluğu’nda Tanılama- Ne Zaman?, Nasıl?” başlıklı konuşmasını yaptı. Otizmin tanımlaması ve tarihçesi hakkında giriş yapıldıktan sonra, otizm tanısında yapılan klinik görüşme, otizmde görülen belirti ve bulgular hakkında bilgi verildi. Erken tanı ve tedaviye yönlendirmenin önemi vurgulandı. Otizm sıklığındaki artışın olası sebepleri tartışıldı. Otizm riskini artıran biyolojik ve çevresel faktörler hakkındaki güncel bilgiler paylaşıldı. Bu konuda yanlış bilinenler de gözden geçirildi, özellikle çocukluk çağı aşılamaların otizme yol açtığına yönelik asılsız görüşlerin hatalı olduğu bilimsel kanıtlarda ifade edildi. Otizmin erken tanınabilmesi için yapılan taramalar ve değerlendirmeler hakkında bilgiler verildi. Sağlık Bakanlığının 2016 yılında başlatmış olduğu Ulusal Otizm Eylem Planı faaliyetleri kapsamında başlatılan 18-36 aylık çocuklara yönelik otizm tarama programı hakkında bilgi verildi. Sonrasında otizmin gidişi ve sonlanımı ile ilgili veriler gözden geçirildi. Kanıta dayalı müdahale programları hakkında bilgilendirme yapıldı. Tedaviye yönelik yanlış bilinenler de gündeme getirildi.
İkinci olarak Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Kliniğimiz hekimlerinden Uzm. Dr. Azad ASAF “Otizmde Ebeveyn Etkileşimli Müdahale” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Otizmin yalnızca bireyleri değil ailelerini de etkileyen bir durum olduğu, ailenin dahil edilmediği müdahale programlarının yeterli olamayacağı hakkında bilgi verildi. Ebeveyn müdahale programlarının genel özellikleri ve ilkeleri ele alındı. Takibin önemi vurgulandı.
Son olarak Psikiyatri Kliniğimizde görev yapmakta olan Doç. Dr. Ece YAZLA ASAF “Aile Penceresinden Otizm” isimli sunumunu yaptı. Otizm tanısı alan çocukların ebeveynlerinde görülen yas tepkisi hakkında bilgi verildi. Yas sürecinin sağlıklı yaşanması ve kabul aşamasına ulaşıp harekete geçmenin önemi vurgulandı. Süreç içerisinde ailelerin karşılaştığı damgalanma, dışlanma ve umutsuzluk durumları ele alındı ve çözüm önerileri gözden geçirildi. Ebeveynlerin yaşayabilecekleri tükenmişlik ve bakım veren yükü ile ilişkili kavramlar açıklandı. Ailelerin kendi sağlıkları ve bakımlarını ihmal etmemelerinin ne kadar önemli olduğu belirtildi.
Toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ederiz.