HASTANEMİZDE ORGAN BAĞIŞI PROGRAMI YAPILDI
10 Kasım 2023


HASTANEMİZDE ORGAN BAĞIŞI PROGRAMI YAPILDI
           
           Hastanemizde 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında Organ Bağışı Programı düzenlenmiştir. Açılış konuşmalarını Başhekimimiz Doç. Dr. Sinan ZEHİR ve Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Özgür YAĞAN’ın yaptığı programda Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalından Doç. Dr. Güvenç DOĞAN, Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Veysel Barış TURHAN, ve Manevi Destek Birim Sorumlusu Hatice ÖZTÜRK hastanemizde çalışan sağlık personelimize, uygulama ve staj eğitimlerini yapmakta olan öğrencilerimize, ayaktan hastalarımız ile refakatçilerimize organ bekleyen hastalara umut olabilmek adına organ bağışının önemini anlatan sunumlar yapmıştır. Ardından böbrek nakli ile hayata tutunan hastalarımızdan Cansu ÖZÇİFÇİ yaşadığı nakil tecrübesi ve hayata etkisine dair samimi bir konuşma gerçekleştirdi. 
Programımıza teşrif eden Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan BAYKAM ve Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. İhsan DEMİRBAŞ tarafından Cansu ÖZÇİFÇİ’ye plaket takdimi ile programımız sona erdi. 
3-9 Kasım tarihleri arasında vatandaşlarımızın ve sağlık personelinin farkındalığını arttırmak amacıyla hastanemizde uygun alanlara organ bağışı afişleri asılmış, poliklinik giriş alanına  haftanın anlam ve önemini ifade eden stant kurulup hasta ve hasta yakınlarına bilgilendirme  yapılarak broşürler dağıtılmış ve organ bağışı kayıtları alınmıştır.
3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI
Organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen yıl giderek artıyor. Bu artışın nedenleri arasında obezite, hipertansiyon, doğuştan gelen hastalıklar, akraba evlilikleri ve yanlış yaşam alışkanlıkları önemli rol oynuyor. Hastalarla birlikte ailelerinin de yeniden hayata bağlanması ise; ancak organ bağışı ile mümkün olabiliyor.
Organ bağışındaki yetersizlik, dünyada ve ülkemizde en önemli sorunlardan biridir. Ülkemizde organ yetmezliği dolayısıyla nakil bekleyen hastalarımızın sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Ülkemizde kadavra organ bağışı az olduğu için canlıdan canlıya nakiller çok daha fazla yapılmaktadır. Organ bağışının artması için toplumda her bireye önemli görevler düşmektedir. İnsanlar genellikle hayattayken organlarının bir parçasını sevdikleri kişiye vermekten çekinmemektedir.  Kişinin hayatını kaybettikten sonra organ bağışlama fikrine henüz yaşarken sıcak bakması çok daha önemlidir. Hayatını kaybeden bir insan; böbrek, karaciğer, akciğer kalp, bağırsak, pankreas ya da kornealarını bağışlayarak birçok insana  sağlıklı bir hayat armağan edebilir. Organların toprağa değil umutla bekleyen kişilere kısacası “hayata” bağışlanması gerekir.


  • 1.jpeg
  • 2.jpeg
  • 3.jpeg
  • 4.jpeg
  • 5.jpeg
  • 6.jpeg
  • 7.jpeg
  • 8.jpeg
  • 9.jpeg
  • 10.jpeg