Hastanemizde Organ Bağışı Programı Yapıldı
11 Kasım 2022

HASTANEMİZDE ORGAN BAĞIŞI PROGRAMI YAPILDI

Hastanemizde 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında Organ Bağışı Programı düzenlenmiştir. Açılış konuşmasını Başhekimimiz Doç.Dr.Sinan ZEHİR’in yaptığı programda Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalından Doç.Dr.Güvenç DOĞAN, Nefroloji Bilim Dalı’ndan Doç.Dr.Barış ESER, Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Dr.Öğr.Üyesi Orhan ASLAN ve Manevi Destek Birim Sorumlusu Hatice ÖZTÜRK hastanemizde çalışan sağlık personelimize, uygulama ve staj eğitimlerini yapmakta olan öğrencilerimize, ayaktan hastalarımız ile refakatçilerimize organ bekleyen hastalara umut olabilmek adına organ bağışının önemini anlatan sunumlar yapmıştır.

3-9 Kasım tarihleri arasında vatandaşlarımızın ve sağlık personelinin farkındalığını arttırmak amacıyla hastanemizde uygun alanlara organ bağışı afişleri asılmış, poliklinik giriş alanına  haftanın anlam ve önemini ifade eden stant kurulup hasta ve hasta yakınlarına bilgilendirme  yapılarak broşürler dağıtılmış ve organ bağışı kayıtları alınmıştır.

3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI

Organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen yıl giderek artıyor. Bu artışın nedenleri arasında obezite, hipertansiyon, doğuştan gelen hastalıklar, akraba evlilikleri ve yanlış yaşam alışkanlıkları önemli rol oynuyor. Hastalarla birlikte ailelerinin de yeniden hayata bağlanması ise; ancak organ bağışı ile mümkün olabiliyor.

Organ bağışındaki yetersizlik, dünyada ve ülkemizde en önemli sorunlardan biridir. Ülkemizde organ yetmezliği dolayısıyla nakil bekleyen hastalarımızın sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Ülkemizde kadavra organ bağışı az olduğu için canlıdan canlıya nakiller çok daha fazla yapılmaktadır. Organ bağışının artması için toplumda her bireye önemli görevler düşmektedir. İnsanlar genellikle hayattayken organlarının bir parçasını sevdikleri kişiye vermekten çekinmemektedir.  Kişinin hayatını kaybettikten sonra organ bağışlama fikrine henüz yaşarken sıcak bakması çok daha önemlidir. Hayatını kaybeden bir insan; böbrek, karaciğer, akciğer kalp, bağırsak, pankreas ya da kornealarını bağışlayarak birçok insana  sağlıklı bir hayat armağan edebilir. Organların toprağa değil umutla bekleyen kişilere kısacası “hayata” bağışlanması gerekir.