COVİD’İ ATLATAN TÜM HASTALARIMIZI POSTCOVİD POLİKLİNİĞİMİZE BEKLİYORUZ
05 Ekim 2021

COVİD’İ ATLATAN TÜM HASTALARIMIZI POSTCOVİD POLİKLİNİĞİMİZE BEKLİYORUZ

Hastanemizde 01.01.2021 tarihinde hizmete açılmış olan postcovid polikliniği (covid sonrası polikliniği) Covid-19 takip merkezi adıyla hizmetini sürdürmektedir. Hastanemiz telefonlarını (0364 219 30 00/2384) arayıp, randevu oluşturarak başvurabilirsiniz. Covid-19 enfeksiyonu sonrası 1.ay, 3.ay, 6.ay, 9.ay, 12.ay, 18.ay ve 24. Ay dönemlerinde Bakanlığımızca Covid-19 takip Merkezlerine başvuru önerilmektedir. Sağlıklı günler dileriz.

KORONAVİRÜS BİLGİLENDİRME

Koronavirüs pansemisi yaklaşık 1,5 yıldır tüm dünyada etkisini sürdürüyor. Koronavirüsten ve bulaşıcı hastalıklardan korunmak ve yayılmasını önlemek için maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymak büyük önem taşıyor. Bu önlemlerle birlikte toplumun aşılanması ve Covid- 19’a karşı bağışıklık oluşturulması en önemli öncelikler arasında yer alıyor.  Koronavirüs bağışıklığı konusunda yaklaşık 1 yıldır yapılan çalışmalar sonucu onaylanan aşılar sayesinde kişinin kendisini koruması ve başkalarına hastalığı bulaşma riskinin önlenmesi amaçlanıyor.

AŞILAR HASTALIKLARDA ETKİLİMİDİR?

Aşılamanın amacı, enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu korumak için bağışıklık sistemini desteklemek. Vücut, söz konusu enfeksiyona karşı bağışıklık kazanır ve hastalığın daha hafif seyretmesini sağlar. Aktif bağışıklık sağlamak için kişiye, enfeksiyon etkeninin antijeni verilir ve vücutta antikor yapımı uyarılır. Aşılar bağışıklık sistemimizin virus ve bakterileri ve onların zararlı ürünlerini tanımasını sağlar. Böylece gerçek tehlike ile karşılaşınca daha etkili bir savunma mümkün olur. Aşıların sağladığı koruma ile aşının etkili olduğu hastalıklar tamamen önlenebilir veya daha hafif seyredebilir. Geçmiş dönemlerde görülen çocuk felci, kızamık, difteri, boğmaca, kabakulak ve hepatit gibi bulaşıcı hastalıklar aşılama yöntemi ile kontrol altına alınmıştır.

COVİD-19 AŞISI NEDİR VE COVİD-19’DAN KORUR MU?

Aşılar toplumsal sağlığın korunması çok önemli bir yere sahiptir. Toplumların salgın hastalıkların korunması ancak toplumsal bağışıklığın kazanması ile mümkündür. Bu da aşılama yoluyla gerçekleştirilir. Aşıların sağladığı bağışıklığın yararları ve Covid-19 enfeksiyonunun ciddi riskleri değerlendirildiğinde mümkün olan en kısa zamanda aşı olmak en doğru karar olarak öne çıkmaktadır. Maske, mesafe ve temizlik hastalığın yayılmasını önlemek için çok önemlidir, fakat hastalığın toplumda yayılmasının, ağır hastalık ve ölüm gibi ciddi etkilerinin önlenmesinde tek başlarına yeterli değildir. Ancak aşıdan sonra da bir süre daha maske, mesafe ve temizlik önlemlerinin tümüne uymak gerekecektir. Toplumun geniş bir bölümü aşılanarak Covid-19’a karşı bağışıklık kazanırsa, hastalığın başkalarına geçişi azaltılabilir.

AŞI SONRASI YAN ETKİ BEKLENİR Mİ?

Covid-19 aşıları sonrasında aşının yapıldığı yerde ağrı, ateş, halsizlik gibi belirtiler görülebilir. Bunlar vücudun aşıya karşı gösterdiği tepkinin doğal bir sonucudur ve genellikle bir süre sonra kendiliğinden düzelecektir. Aşının etkinliğini nasıl etkileyecekleri şu an bilinmediği için yan etkilerin görülmemesi için önceden ilaç kullanılması önerilmemektedir.  Aşılara bağlı ciddi yan etkiler genellikle alerjik etkilerdir. Ciddi alerjisi olanlar bunu mutlaka aşı öncesinde bildirmelidir.

• WhatsApp Image 2021-10-05 at 16.09.56 (1).jpeg
  • WhatsApp Image 2021-10-05 at 16.09.56 (2).jpeg