Çorum’da İlk Kez Kapalı Olarak Laparoskopik Yöntemle Prostat Kanseri Ameliyatı Yapıldı
27 Nisan 2021

Hastanemiz Üroloji Anabilim Dalı başkanı Doçent Doktor Murat Baykam’ın ekibinden öğretim üyesi üroloji uzmanı Doçent Doktor Cemil Aydın tarafından ilk kez laparoskopik yöntemle kapalı olarak prostat kanseri ameliyatı başarı ile gerçekleştirildi.

Hastanemize prostat şikâyeti ile başvuran 58 yaşındaki hastanın tetkikleri sonucunda prostat kanseri tespit edildi ve hastaya üroloji uzmanı Doçent Doktor Cemil Aydın tarafından Laparoskopik Radikal Prostatektomi (kapalı olarak tüm prostat dokusunun çıkarılması ameliyatı) yapıldı. Kısa sürede sağlığına kavuşan hasta, ameliyatın 3. günü hastaneden taburcu edildi. Laparoskopik ameliyatlar sonrası hastalar daha az ağrı duymakta, daha çabuk toparlanmakta, hızlı iyileşip günlük aktivitelerine daha erken dönmektedirler. Ayrıca laparoskopi, açık cerrahiye göre büyük yara izleri olmayıp (4-5 adet 1 cm’lik deliklerden yapıldığı için) kozmetik açıdan da avantajlıdır. Doktor Baykam ve Doktor Aydın, “İleri laparoskopik beceri gerektiren ve belli merkezlerde yapılan bu zor ameliyatın Çorum’da yapmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz dediler. Eskiden sevk ile büyük illere giden bu hastalar artık ilimizde bu hizmete ulaşabiliyorlar” dedi. Doktor Aydın, pandemi nedeniyle kanser hastalarının hastaneye geç başvurduklarını belirtti. Aydın, 50 yaş üzeri tüm erkeklerin ve birinci derece akrabasında prostat kanseri olan 45 yaş üzeri tüm erkeklerin prostat taramasını muhakkak yaptırmaları gerektiğini belirtti. Aydın, üroloji kliniğinde 2017 yılından beri 200’ün üzerinde laparoskopik ameliyat yapıldığını belirtti. Üroloji kliniği anabilim dalı başkanı Doçent Doktor Murat Baykam üroloji kliniğimizde açık, kapalı tüm ürolojik ameliyatların ve son teknolojik gelişmeler eşliğinde laparoskopik ameliyatlarında uygulandığını belirtti.