HASTANEMİZDE MOLEKÜLER MİKROBİYOLOJİ VE TÜBERKÜLOZ LABORATUVARIMIZ HİZMET VERMEYE BAŞLAMIŞTIR
27 Ocak 2020

MOLEKÜLER MİKROBİYOLOJİ VE TÜBERKÜLOZ LABORATUVARIMIZ HİZMET VERMEYE BAŞLAMIŞTIR.

Hastanemiz laboratuvarı 2020 yılına yeniliklerle başladı. Moleküler Mikrobiyoloji Ve Tüberküloz Laboratuvarımızın açılışı 30.12.2019 tarihinde Ak Parti Çorum Milletvekili Sayın Ahmet Sami CEYLAN, Ak Parti Çorum Milletvekili Sayın Oğuzhan KAYA, Ak Parti İl Başkanı Sayın Yusuf AHLATÇI, İl Sağlık Müdürü Sayın Op. Dr. Ömer SOBACI, Kamu Hastaneleri Hizm. Başkanı Sayın Dr. İhsan DEMİRBAŞ, Hastane Başhekimi Sayın Prof. Dr. Mesut SEZİKLİ ve Merkezi Laboratuvarda görev yapan hekim, hemşire ve laboratuar tekniker/teknisyenlerinin  katılımıyla gerçekleşmiştir.

Ak Parti Çorum Milletvekili Sayın Ahmet Sami CEYLAN, Ak Parti Çorum Milletvekili Sayın Oğuzhan KAYA, Ak Parti İl Başkanı Sayın Yusuf AHLATÇI, İl Sağlık Müdürü Sayın Op. Dr. Ömer SOBACI, Kamu Hastaneleri Hizm. Başkanı Sayın Dr. İhsan DEMİRBAŞ, Hastane Başhekimi Sayın Prof. Dr. Mesut SEZİKLİ Ak Parti Çorum Milletvekili Sayın Oğuzhan KAYA, Ak Parti İl Başkanı Sayın Yusuf AHLATÇI, İl Sağlık Müdürü Sayın Op. Dr. Ömer SOBACI, Kamu Hastaneleri Hizm. Başkanı Sayın Dr. İhsan DEMİRBAŞ, Hastane Başhekimi Sayın Prof. Dr. Mesut SEZİKLİ ve hastane personelleriyle açılış kurdelesi kesildikten sonra laboratuarda incelemelerde bulunuldu. Ak Parti Çorum Milletvekili Sayın CEYLAN konuşmasında “Eğitim ve Araştırma hastanesinde böyle bir laboratuarın kurulmasının önemli olduğunu söyleyerek, emeği geçen herkese teşekkür etti”.

Moleküler mikrobiyoloji laboratuvarı ve tüberküloz laboratuvarı olmak üzere iki yeni tanı laboratuvarı kuruldu. Tüberküloz laboratuvarımızda ARB direk mikroskopi ve Tüberküloz kültürü gibi temel tanı yöntemlerine ek olarak tüberküloz hastalığının hızlı tanısında mikobakteri PCR tanısı,  tüberküloz tedavisinde kullanılan izoniazid ve rifampisin antibiyotiklerinin direnç genlerinin saptanması gibi moleküler tanı ve yöntemler de kullanılmaya başlandı.

Ayrıca Hepatit B ve Hepatit C hastalıklarının tanısında ELİSA testlerine ek olarak ileri testler olan HBV DNA ve HCV RNA testleri moleküler mikrobiyoloji laboratuvarımız bünyesinde çalışılmaya başlandı.

Son yıllarda enfeksiyon hastalıklarının tanısında sendromik panel bazlı testler revaç bulmaya başladı. Ülkemizde büyük şehirlerde ve köklü birkaç üniversite hastanesinde kullanılmaya başlayan sendromik panel bazlı testler 2020 yılı başından itibaren hastanemiz mikrobiyoloji laboratuvarında da kullanılacaktır.

Çalışılacak sendromik panel bazlı testler;

• Hastane enfeksiyonları paneli
  • Enterik patojenler paneli (Viral, bakteriyal ve parazit)
  • Cinsel yolla bulaşan / Üreme ile ilgili hastalıklar paneli
  • Solunum sistemi hastalıkları paneli
  • Bakteriyal ve viral menejit paneli

Sepsis ve septik şok gibi enfeksiyonlar hospitalize hastalarda ölüm nedenlerinin ilk sıralarında yer almaktadır. Moleküler yöntemler bakteri, virüs ve parazit DNA’sını direkt ve çok hızlı saptanmaktadır. Bu nedenle günlerin hatta saatlerin çok önemli olduğu uygun tedavinin erken başlamasına katkı sağlamaktadır.

Tıbbi mikrobiyoloji laboratuvarımız her geçen gün test çeşitliliğini artırarak ve hasta ihtiyaçlarını karşılayarak mikrobiyolojik ve enfeksiyon hastalıkları tanısında bölgemizde önemli bir tanı merkezi olmayı hedeflemektedir.

• WhatsApp Image 2020-01-05 at 20.09.52.jpeg
  • WhatsApp Image 2020-01-05 at 20.09.55.jpeg