HASTANEMİZDE KARADENİZ BÖLGESİ EV HEMODİYALİZİ TOPLANTISI DÜZENLENDİ
24 Ocak 2024

HASTANEMİZDE KARADENİZ BÖLGESİ EV HEMODİYALİZİ TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Hemodiyaliz son dönem böbrek yetmezliği hastalarında uygulanan bir tedavi seçeneğidir. Rutin hemodiyaliz tedavisi merkezde haftada 3 gün ve 4 saat olarak yapılır. Ev hemodiyalizi ise son yıllarda oldukça popüler olan bir diyaliz yöntemidir ve bu tedavi hastanın kendi evinde, hasta tarafından uygulanır. Bu hasta grubunda böbrek naklinden sonra en iyi tedavi seçeneğinin ev hemodiyalizi olduğu bilinmektedir. Ev hemodiyalizi haftada 3 gün 7-8 saat süre ile yapılır. Evde yapıIan bir tedavi olduğundan hasta için oldukça konforludur. Hemodiyaliz merkezine gidip gelme zorunluluğu yoktur, enfeksiyon riski daha düşüktür (İnfluenza, COVID-19). Gece uykuda hemodiyaliz yapabilme nedeni ile daha iyi bir iş, okul, sosyal ve aile ile yaşamı sağlar. Ekonomik olarak hastaya bir yükü yoktur. Ev hemodiyalizinin merkez hemodiyalizine kıyasla belirgin tıbbi avantajları söz konusudur. Diyalizin 8 saate varan sürelerde uzun olarak yapılması kandaki toksinlerin daha iyi temizlenmesini ve vücuttan atılamayan biriken suyun daha yavaş ve hastayı yormadan çekilmesi sağlanır. Ev hemodiyalizi daha iyi bir tansiyon kontrolü ve kalp fonksiyonlarında düzelme sağlar. Daha başarılı fosfat, anemi, beslenme, inflamasyon kontrolü sağlanır. Hastaların egzersiz kapasitesinde artış ve ayrıca beyin üreme fonksiyonlarında da düzelme sağlar. Ev hemodiyalizi, hastaların yaşam kalitesi ve yaşam süresi üzerine belirgin olumlu etkisi olan bir tedavi seçeneğidir.
           Çorum'da Ev hemodiyalizi Ünitesi T.C. Sağlık Bakanlığı Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihal AYDEMİR başkanlığında Ekim 2022 tarihinde kurulmuş olup 1 yıl gibi kısa bir sürede il içinde ve il dışında bir çok hastaya hizmet veren hale ulaşmıştır.
          Hastanemiz Ev Hemodiyaliz Ünitesi ev sahipliğinde 24 Aralık 2023 tarihinde Karadeniz Bölgesi Ev Hemodiyaliz Sempozyumunda açış konuşmalarını hastanemiz başhekimi Doç. Dr. Sinan ZEHİR, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgür YAĞAN ve Çorum İl Sağlık Müdürü V. Dr. Arif PİLGİR yapmıştır. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireleri Derneği Başkanı Hemşire Sayın Tülay AKSOY Ev  Hemodiyalizinin Tarihçesi, ülkemizde ev hemodiyalizinin kurucusu olan ve halen çalışmalarına devam eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sayın Ercan OK Ev Hemodiyalizinin Klinik Önemi, İç Hastalıkları Anabilim Dalımız Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihal AYDEMİR Ev Hemodiyalizinde Hasta Seçimi, Ev Hemodiyalizimiz Birim Sorumlu Hemşiresi Perihan EKEN Ev Hemodiyalizi Ünitesinin Tanıtımı konulu konuşmalarını yaptılar. Ev Hemodiyalizi tedavisi alan hastalarımız da ev hemodiyalizi tedavisi sonrası yaşamlarındaki değişikliklerle ile ilgili konuşmalar yaptılar. Toplantıya, Çorum ilçe ve çevre illerinden doktor, hemodiyaliz hemşireleri, diyaliz teknikerleri ve diğer sağlık çalışanları katılmıştır.