HASTANEMİZDE DÜNYA PALYATİF GÜNÜ KUTLANDI
18 Ekim 2023

HASTANEMİZDE DÜNYA PALYATİF GÜNÜ KUTLANDI

Palyatif Bakım, yaşamı tehdit eden hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hasta ve ailede, ağrının ve diğer problemlerin, erken tanılama ve kusursuz bir değerlendirme ile fiziksel, psiko sosyal gereksinimlerin karşılanması yoluyla acı çekmenin önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaların yer aldığı ve yaşam kalitesini geliştirmenin amaçlandığı bir yaklaşımdır. Palyatif bakımın önemini ortaya koymak ve farkındalığı arttırmak için 13 Ekim günü tüm dünyada “Dünya Palyatif Günü” olarak belirlenmiştir.

Bu günün önemine binaen hastane yöneticilerimiz Palyatif Bakım Merkezimizde yatan hastalarımızı ziyaret ettiler. Palyatif Bakım Merkezi çalışanları ve hasta yakınlarının katılımı ile gerçekleşen programla hastanemizde Palyatif Günü kutlandı.

Palyatif Bakım Merkezimize, Onkoloji Hastaları(özellikle ağrı, bulantı, kusma, iştahsızlık), SVO Hastaları-Kronik nörolojik hastalığı olanlar (beslenme bozukluğu, öz bakımlarında azalma, trakeostomi, PEG ve NG’ si bulunan aile eğitimi gerektiren hastalar), Kas-Sinir Hastalıkları, Travmalar, Spinal kort yaralanmaları, Malnütrisyon (hastanın beslenmesinin düzenlenmesi, oral alımı olmayan hastada TPN veya NG ile beslenmesinin desteklenmesi, ihtiyaç halinde uygun koşullarda PEG açılmasının sağlanması) öncelikli olmak üzere evden, kliniklerden, sağlık kuruluşları ve bakımevi vb. kuruluşlardan hasta kabulü yapılmaktadır.

Palyatif Bakım Merkezimiz hasta servise kabul edildiği andan itibaren muldisipliner bir ekip çalışması ile yaşam kalitesini arttırmak hedefiyle hekim, hemşire, diyetisyen, nütrisyon hemşiresi, fizyoterapist, psikolog, sosyal çalışmacı, din görevlileri, klinik destek personeli ile hasta yakınlarını da sürece dahil ederek hastaların bakım ve tedavilerini yapar.

Dünya Palyatif Günü halkta palyatif bakım ve palyatif bakım merkezleri hakkında farkındalık yaratılması adına önemli bir fırsattır.