KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ?
23 Haziran 2023


KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Malumunuz önümüz Kurban Bayramı…

Bayramlar, tüm aile bireylerinin bir arada olduğu ve keyifli sofraların etrafında toplanıldığı zamanlardır. Kurban Bayramı olunca da aklımıza ilk gelen besin et oluyor haliyle… Peki; daha sağlıklı bir bayram geçirmek için kurban eti nasıl muhafaza edilmeli, pişirilmeli ve tüketilmeli?

Gelin bayramda dikkat etmemiz gereken hususlara maddeler halinde göz gezdirelim.

1. Et tüketimine Dikkat!

Kırmızı et; çok iyi bir protein kaynağıdır. Bunun yanı sıra, vücuda demir, çinko ve B grubu vitaminlerini sağlar. Ancak; doymuş yağ ve kolesterol içeriği de oldukça yüksektir. Ne kadar üzerindeki görünür yağları temizlediğinizi düşünseniz de etin neredeyse %20’si yağdır. Bu nedenle bayramda et tüketimini abartmamalı, etleri sağlıklı pişirme yöntemlerini (haşlama, ızgara, yağsız fırında gibi…)kullanarak pişirmeliyiz. Eğer mangal kullanarak pişireceksek, eti ateşe fazlaca yaklaştırıp kömürleştirmemeliyiz. Kömürleşen etlerin kanserojen olduğunu unutmayalım.

2. Eti Nasıl Hazırlayalım ve Saklayalım?

Bayram günü kesilen hayvan etini hemen tüketmek midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olacağı gibi aynı zamanda etin sert pişmesine de sebep olur. Ölüm katılığının geçmesi için etler pişirilmeden buzdolabında 24 saat bekletilmelidir. Daha sonra dondurucuda saklanacaksa küçük parçalar halinde tek pişirimlik buzdolabı poşetlerine koyularak muhafaza edilebilir.  Dondurulmuş et, pişirilmek üzere çıkarıldığında buzdolabında çözdürülmeli, çözünmüş etler tekrar dondurulmamalıdır.

Bakteriler hayvansal kaynaklı gıdalarda çok fazla bulunurlar ve sıcak ortamlarda 20-30 dk içerisinde sayıları 2 katına ulaşır. Yaz mevsiminde olmamız nedeniyle kurban etleri dışarıda uzun süre bekletilmemelidir. Ayrıca çapraz bulaşmayı önlemek adına etleri doğrarken kullandığımız kesme tahtaları ve bıçakları dezenfekte etmeden çiğ sebze ve meyve doğramada kullanmamalıyız. 

3. Etleri hangi besinlerle birlikte tüketelim?

Kurban bayramı diye sadece et tüketilmemeli, sebze ve meyve tüketimine de dikkat etmeliyiz. Etin yanında tüketilen salatanın etten aldığımız demirin emilimini artırdığını unutmayalım.

4. Su tüketimine dikkat!

Su, toksinlerin vücuttan atılmasını sağladığı için özellikle hayvansal protein tüketiminin arttığı kurban bayramında tüketimini artırmalıyız. Günlük en az 2,5-3 litre su tüketimine özen göstermeliyiz.

5.Bayramda tatlı seçimine dikkat!

Bayram tatlısız olmaz ancak; doğru seçimler yapmalıyız. Baklava gibi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar (sütlaç, kazandibi vs.) tercih etmeliyiz. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen her tatlıyı yememeli,  kendimize sınır koymalıyız.

Şimdiden tüm vatandaşlarımıza sağlıklı ve huzurlu bayramlar diliyoruz.