Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM)
25 Ekim 2023

SAĞLIKLI YAŞ ALMA (YAŞAM)MERKEZİ

Ülkemizde doğumda beklenen yaşam süresinin artması ile 65 yaş üstü bireylerin toplam nüfus içindeki oranı da yükselmektedir. Tüm dünyada 80 yaş ve üzerindeki kişilerin sayısının 2020 ile 2050 yılları arasında üç katına çıkarak 426 milyona ulaşması beklenmektedir. Ülkemizde ise, yaşlı nüfusunun 2,66 kat artacağı ön görülürken, yaşlı nüfus içinde 80 yaş ve üstü bireylerin oranında da 1,53 kat artış olması beklenmektedir. Demografık değişimlerin ortaya çıkardığı biyolojik yaşlanma ile birlikte bireylerde fiziksel ve zihinsel kapasitede kademeli bir azalma, artan kronik hastalık riski görülebilmekte ve tüm bu değişimlerin etkisinin sağlık ve sosyal açılardan yakından izlenmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda merkezimiz, inter disipliner yaklaşımla birey ve toplumun sağlığını en üst düzeyde korumayı, sağlık sorunlarına zamanında, uygun ve etkili çözümleri yüksek hizmet kalitesiyle sunma gerekliliği ortaya çıkmıştır. Sağlık hakkını garanti altına almak, bireyleri yaşlanmanın etkileri ve fonksiyonel bağımsızlıkları açısından bir başkasına bağımlı olma durumlarını azaltmak, sağlıklı yaşam yollarını artırmak amacıyla yaşlı sağlığı uygulamalarının geliştirilmesi ihtiyacı hâsıl olmuştur.

Hastanemizde 80 yaş ve üzeri bireylerimizin sağlık hizmetlerine kolaylıkla ulaşması, evinde ve yerinde sağlık hizmeti alması, ihtiyaç duyulduğunda uzaktan sağlık hizmeti ile muayene ve danışmanlık hizmeti verilmesi, hastaneye ulaşımı ve hastane içinde alacağı sağlık hizmetinin koordinasyonunun sağlanması hedeflenmiş ve bu hedefin gerçekleştirilmesini sağlamaya yönelik olarak “Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’’ kurulmuştur.

Sağlıklı Yaş Alma Merkezimizde bulunan ekip ; geriatri uzmanı doktor koordinatörlüğünde, pratisyen hekim ,hemşire, gerontolog, yaşlı bakım teknikeri, tıbbi sekreterden oluşmaktadır. İhtiyaca göre ekibimizde; diyetisyen, psikolog, fizyoterapist, sosyal çalışmacı, manevi destek personeli de görev alır.

Kurulduğu Mayıs 2023 tarihinden itibaren Sağlıklı Yaş Alma Merkezimiz 80 yaş ve üstü 209  yaşlı bireye ulaşmıştır. Takibine aldığı bu bireylere 323 kez  bağımlılık durumuna göre evinde veya polikliniğimizde kapsamlı geriatrik değerlendirme gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda daha fazla yaşlı bireye ulaşmak, sağlık taraması, muayene , tetkik ve tedavi işlemlerini kolaylaştırmak hedeflenmektedir.