Hastanemizde Organ Bağışı Paneli Düzenlendi
27 Ocak 2020


03-09 Kasım Organ Bağışı Haftası Panel Programı Düzenlendi

Hayatın içinde insanların ne zaman neye ihtiyacı olacağı bilinemez.
Buradan hareketle diğer insanların ihtiyaçlarına daha duyarlı yaklaşmanın gerekliliğine halkın ilgisi ve dikkatini çekmek, organ nakli bekleyen kişileri daha iyi anlamak ve organ bağışı hakkında farkındalık yaratmak amacıyla Hitit Üniversitesi Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından
03-09 Kasım Organ Bağışı Haftası” kapsamında panel programı düzenlendi.

Şehit Fikret Metin Öztürk Konferans Salonunda düzenlenen panele Belediye Başkan Yardımcısı sayın Turhan Candan, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekan V. sayın Prof. Dr. Nurcan Baykam, İl Sağlık Müdürü sayın Op. Dr. Ömer Sobacı, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı sayın Dr. İhsan DEMİRBAŞ, Hastane Yönetimi, Öğretim Üyeleri, hasta yakınları ve öğrenciler katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten açış konuşması yapan Hitit Üniversitesi Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi sayın Prof. Dr. Mesut Sezikli; “organ bağışı konusunda toplumun duyarlı olduğunu ancak yine de bağışların yeterli olmadığını ifade ederek, bu yönde farkındalığın artırılması gerektiğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Sezikli, çeşitli farkındalık çalışmalarının duyarlılığı artıracağına olan inancını belirttiği konuşmasında, bunun için toplumun her kesimine büyük görevler düştüğünü söyledi.Eğitim ve Araştırma Hastanesine “Organ Nakil Koordinasyon Birimi” kurulduğunu ve bu birimde alanında uzman kişilerin görevlendirildiğini, aynı zamandaOrgan Bağışında bulunmak isteyenler için hastane içerisinde ve saat kulesi meydanındaOrgan Bağış standlarının kurulduğunu ifade etti.”  

Hitit Üniversitesi Rektör Yrd. ve Tıp Fakültesi Dekan V. Sayın Prof. Dr. Nurcan Baykam söz alarak konuşmasına;ülkemizde organ nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığını ancak yapılan organ bağışı sayılarının aynı hızda artmadığını ifade etti.Ülkemizde organ bağışı alanında yaşanan bütün olumlu gelişmelere rağmen bekleme listesindeki bu hastalar organ beklerken ya ölüyorlar ya da nakil yapılamayacak kadar sağlıkları bozuluyor. Türkiye canlı nakillerde çok iyiyken, kadaverik nakillerde gerilerdedir.
Gelişmiş ülkelerde organ vericilerinin %80'i kadavra donörden, %20'si canlı donörden iken ülkemizde bu oran tam tersidir. Canlı Nakillerde Türkiye ilk 5.sıralara yaklaşıyor yani hiç düşünmeden organlarımızı bağışlıyoruz.Tüm dünyada organ nakli konusundaki en büyük sorun kadavra donör yetersizliğidir. Canlı organ bağışındaki başarıyı kadaverik organ bağışında da yakalamamız gerekir. Bu konuda destek verilmesi gereklidir”. diyerek konuşmasını tamamladı.

Açış ve protokol konuşmalarının ardından Başhekim Yrd. Op. Dr. Hülya İPEK "Ulusal Organ ve Doku Nakil Sistemi” konulu sunumunu kısa film gösterisi eşliğinde yaptı. 
Sunumun ardından organları bağışlanan kişilerin ailelerine hastane yönetimi ve organ ve doku nakil koordinatörlüğü tarafından hazırlanan şükran plaketleri takdim edildi.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Güvenç DOĞAN "Organ Bağışında Yasal Düzenlemeler" konulu sunumla devam eden panel programı sonrasında  Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Selçuk KAYIR’ın  "Beyin Ölümü", Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Dursun Fırat ERGÜL’ün"Donör Bakımı", Çorum Müftülüğü İl Vaizi Kemal DEMİRDEN’in"Organ Bağışının Dini Boyutları”, Eğitim ve Ar-Ge Koordinatörü Esin Eser’in “Organ Nakli ve Psikolojik Boyutları”, Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi Murat Çelik’in  “ Organ Bağışının Türkiye’de ki Durumu” konulu sunumları ile devam etti.

Program panelistlere teşekkür belgesi takdimi yapılarak sona erdi.

  • WhatsApp Image 2019-11-04 at 16.56.16.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-11-04 at 18.28.35.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-11-04 at 18.28.57.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-11-07 at 09.18.35.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-11-07 at 09.18.37.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-11-07 at 13.13.19.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-11-07 at 13.14.16.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-11-07 at 16.00.33.jpeg