5 MAYIS DÜNYA EL HİJYENİ GÜNÜ
20 Mayıs 2022

5 MAYIS DÜNYA EL HİJYENİ  GÜNÜ

Dünya El Hijyeni Günü, toplumda hijyen uygulamalarının yaygınlaştırılması ve arttırılması için önemli bir fırsat sağlamaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü, özellikle sağlık hizmetlerinde el hijyenin önemine dikkat çekmek üzere  5 Mayıs’ı (5/5) Dünya El Hijyeni Günü olarak ilan etmiştir. El Hijyeni  konusunda toplumun ve sağlık çalışanlarının farkındalığının artırılması amacıyla hastanemizde Ş. Fikret Metin Öztürk Konferans Salonunda  eğitim programı düzenlendi. Programa; hastane yönetimi,  hekimlerimiz, personelimiz, öğrenciler ile hasta/hasta yakınları katıldı.

“El Hijyeni  Nedir? Nasıl Sağlanır ? Neden Önemli ?" konulu eğitim sunumu H.Ü. Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr.  Derya YAPAR tarafından yapıldı. Programda El Hijyeni Slogan Yarışması sonuçları açıklandı. Hastanemiz Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından birinci slogan olarak hemşirelerimizden Hatice GENÇ’in “ Sağlıkta İlk Adım, Ellerimi Yıkadım “ sloganı seçildi. Birinci seçilen slogan yarışmacısı Hemşire Hatice GENÇ’in ödülünü H.Ü. Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysel KOCAGÜL ÇELİKBAŞ takdim etti. Daha sonra Program Müzik Dinletisi ile devam etti. Müzisyenlere programa katkılarından dolayı başhekimimiz Doç. Dr. Sinan ZEHİR tarafından hediye takdim edildi. Günün anısına toplu fotoğraf çekimi sonrası programımız sonlandırıldı.

El yıkama, bilindiği üzere enfeksiyon kontrol önlemlerinin en kolay , en etkili  ve en ucuzlarından biridir. Günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında eller geliyor. Bu nedenle sadece hastanelerde değil günlük hayatta da insanların el hijyenine dikkat etmesi durumunda enfeksiyon hastalıkların birçoğu (hepatit A, çeşitli ishaller vs)  engellenebilmektedir. El yıkamanın üç türü vardır; sosyal el yıkama, hijyenik el yıkama, cerrahi el yıkama.  Sosyal el yıkama, günlük yaşantıda herkesin uygulaması gereken el yıkama türüdür. Tuvaletten sonra, yemeklerden önce ve sonra, hayvanlarla temastan sonra…vb, akan su altında, sabun ile ellerin 20 saniye boyunca yıkanması ve sonra kurulanması gerekir.

Tüm dünyada sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar önemli bir halk sağlığı problemidir. Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların önlenmesinde en önemli kurallardan birisi el hijyenidir. Hastanemizde sağlık personeline el hijyenin önemi sadece bu günde değil, sürekli olarak Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından yıl içinde verilen eğitimlerle hatırlatılmaktadır.

UNUTMAYIN ! SAĞLIK ELLERİMİZDE…..