24 MART DÜNYA TÜBERKÜLOZ GÜNÜ
24 Mart 2022

24 MART DÜNYA TÜBERKÜLOZ GÜNÜ

Dünya Tüberküloz Günü, tüberkülozu sona erdirmek amacıyla yapılan çalışmaların arttırılması için önemli bir fırsat sağlamaktadır.

Dünya'da ve ülkemizde her yıl düzenlenen “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” kapsamında, tüberküloz hastalığı ve bu hastalıkla mücadele konusunda toplumun ve sağlık çalışanlarının bilinçlendirilmesini amaçlayan - COVID-19 pandemisi göz önünde bulundurularak – Hastanemizde Ş.Fikret Metin Öztürk Konferans Salonunda  eğitim programı düzenlendi. Programa; hastane yönetimi,  hastane çalışanları ve öğrenciler ile hasta/hasta yakınları katıldı.

“Tüberküloz Hastalığı Nedir? Tanı Tedavi ve Korunma Yolları" konulu eğitim sunumu H.Ü.Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr.  Hilal BOYACI tarafından yapıldı. Hocamıza sorulan soruların cevaplanması sonrasında programımız sona erdi.

HEDEFİMİZ VEREMSİZ BİR TÜRKİYE!

Tüberküloz (verem) hastalığı, verem mikrobunun solunum yolu ile alınmasıyla oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. En sık akciğerleri olmak üzere tüm organları tutabilir (Lenf bezleri, kemik, böbrek, beyin vb.).

Verem dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir! Dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon yeni verem hastası ortaya çıkmakta, 1,5 milyon insan veremden ölmektedir.

Verem, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen hastaların aksırma, öksürme ve konuşmaları sırasında havaya yayılan mikropların solunum yoluyla alınması ile bulaşır. Tedavi olmayan bir verem hastası her yıl yaklaşık 5-15 kişiye enfeksiyonu bulaştırır.

Verem Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

• 2-3 haftadan uzun süren öksürük
  • Ateş
  • Gece terlemesi
  • İştahsızlık, kilo kaybı
  • Yorgunluk, halsizlik
  • Balgam çıkarma
  • Kan tükürme
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ve sırt ağrısı

İki-üç hafta veya daha uzun süreli öksürük şikâyeti olan herkes en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır!

Verem Hastalığı Tedavi Edilebilir Mi?

Bugün var olan ilaçlarla verem hastalarının hemen hemen hepsi başarı ile tedavi edilebilmektedir.

Ülkemizde verem ilaçları Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak verilmektedir.

Verem Hastalığından Nasıl Korunabiliriz?

• En etkili yol verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir.
  • Verem aşısı (BCG) çocukları verem hastalığından korur. Ülkemizde doğumdan sonra 2.ayını dolduran bebeklere yapılmaktadır.

Verem Hastaları Çevresindeki İnsanları Hastalıktan Nasıl Koruyabilir?

• Aksırırken, öksürürken mutlaka ağızlarını mendille veya kol ile kapatmalıdır.
  • Öksürük ve aksırık sonrasında eller yıkanmalıdır.
  • Bulaştırıcı dönemdeki verem hastaları kapalı ortamlarda, başka insanlarla birlikteyken maske kullanmalıdır.
  • İlaçlarını düzenli ve eksiksiz olarak kullanmalıdır.

• KORKMA, SAKLAMA, TEDAVİ OL!

• WhatsApp Image 2022-03-24 at 15.38.47.jpeg
  • WhatsApp Image 2022-03-24 at 15.38.46.jpeg