Çorum'da İlk Kez Laparoskopik Subtotal Kolektomi Yapıldı
06 Nisan 2021

Çorum'da İlk Kez Laparoskopik Subtotal Kolektomi Yapıldı

Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Cerrahi Onkoloji Uzmanı Dr. Ertuğrul Gazi Alkurt ve Gastroenteroloji Cerrahi Uzmanı Dr. Doğukan Durak tarafından,             80 yaşında kadınhastaninkabizlikşikayeti olması üzerine yapılan kolonoskopide kalın barsaginin iki farklı yerinde kanser tespit edildi.

Hastanin operasyon hazırlıkları yapıldıktan sonra hastaya Çorum'da ilk kez yapılan LaparoskopikSubtotalKolektomi(kapalı tüm kalın barsak çıkarılması ameliyatı) yapıldı. Kapalı yöntemle yapılması nedenli çok hızlı ayağa kalkan hastamız 5 gün sonra yürüyerek taburcu oldu.İleri laparoskopik beceri gerektiren ve belli merkezlerde yapılan bu kapalı ameliyatlar yandal doktorları(gastroenteroloji cerrahi ve cerrahi onkoloji) tarafından başarıli bir şekilde Çorum'da da uygulanıyor.Eskidensevk ile başka illere giden bu hastalar artık Çorum da bu hizmete ulaşabiliyorlar.

Laparoskopik Kolon Cerrahisi Nedir?

Karın ön duvarından açılan 4-5 küçük (en büyüğü 1 cm) delikten birine yerleştirilen teleskop ile alınan görüntü monitöre yansıtılır. Diğer deliklerden çalışma aletleri yerleştirilerek birçok iyi veya kötü huylu kalın barsak hastalığının tedavisine imkan veren bir tekniktir. Bu teknik sayesinde ,açık ameliyatla kıyaslandığında, hasta daha az ağrı duyar, daha çabuk iyileşir ve işine daha çabuk döner.

WhatsApp Image 2021-04-06 at 15.04.34 (2).jpeg

Laparoskopik Kolon Cerrahisinin Avantajları Nelerdir?

Sonuçlar ameliyatın tipine ve hastanın sağlık koşullarına göre değişmektedir. Ancak genel olarak açık ameliyata göre avantajları şöyle sıralanabilir:

1. Ameliyat sonrası daha az ağrı olur
  2. Hastanede kalış süresi kısalır
  3. Normal beslenmeye daha kısa sürede başlanır
  4. Barsak hareketleri daha kısa sürede başlar
  5. Hasta işine daha kısa sürede döner
  6. Kozmetik sonuçları daha iyidir

Laparoskopik Kolon Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Laparoskopi, karında açılan küçük bir delikten girilen, ucunda çok küçük bir kamera takılı olan teleskop vasıtasıyla karın içi organların görüntülenmesidir.

Laparoskopik kolon ameliyatı için göbek üzerinden 1 cm’lik bir delikten teleskop girilir. Bu esnada karın karbondioksit gazı ile hafifçe şişirilerek çalışma alanı kazanılır. Teleskoptaki görüntü bir kamera vasıtasıyla monitöre aktarılır. Monitör, teleskop ve kamera laparoskopiye özeldir. Karın duvarına açılan 3-4 adet diğer deliklerden de ince çalışma aletleri yerleştirilir. Bu çalışma aletleri aracılığı ile kolon çıkarılır.

• WhatsApp Image 2021-04-06 at 15.04.32.jpeg
  • WhatsApp Image 2021-04-06 at 15.04.33 (1).jpeg