AMATEM’de Madde Bağımlılığı Tedavisinde “Çip Tedavisi” Uygulanmaya Başlandı

Güncelleme Tarihi: 19/10/2018

AMATEM’de Madde Bağımlılığı Tedavisinde “Çip Tedavisi” Uygulanmaya Başlandı

Hitit Üniversitesi Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) merkezimizde eroin bağımlılığı tedavisinde AMATEM ve Genel Cerrahi kliniklerinin ortak çalışmaları ile halk arasında “çip tedavisi” olarak adlandırılan naltrekson cilt altı implant tedavisi uygulanmaya başlandı. Çorum’da ilk defa Eylül-2018’de AMATEM sorumlu hekimi Uzm. Dr. Mehmet Emrah KARADERE, Psikiyatri Uzmanı Dr. Ebru ÇOBANOĞLU ve Genel Cerrahi Uzmanı Bulut ÖZKAN’ın yönettiği bir ekiple uygulanmaya başlanan çip tedavisi ile daha çok hastaya ulaşılarak bağımlılık tedavisinde başarılı sonuçlar elde edilmesi hedefleniyor.

Eroin bağımlılığında farklı tedavi yöntemlerden biri olan naltrekson implant tedavisinde; yaklaşık üç ayda bir, genel cerrahi uzmanı tarafından deri altına yerleştirilen çiplerle hem kişide maddenin etki göstermesi engellenerek bireyin maddeden uzak kalması hedefleniyor, hem de bireyin maddeye karşı duyduğu istek azaltılabiliyor. Bu tedavi ile kişiler her gün ilaç almak zorunda da kalmıyor. Çip tedavisi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanıyor.

Uzun yıllardır dünyada ve yurdumuzda uygulanan ve tedavi başarısı oldukça iyi olan çipli tedavi yönteminden önce kişilerin maddeden arındırılması gerekiyor. Çip tedavisine üç ayda bir yenilenerek yaklaşık bir yıl süre ile devam ediliyor. Çip tedavisinin yanı sıra hasta, aile ve tedavi ekibinin iş birliği ve çok yönlü tedavi programlarına katılımı ile bağımlılık tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar elde edilebiliyor.